מאמרים וכתבות

שיימינג בעד ונגד

שיימינג בעד ונגד

בשנים האחרונות אנחנו עדים לאירועים רבים ושונים של "שיימינג" (ביוש) לצד התפתחות הרשתות החברתיות בארץ ובעולם.
ברור לכולנו שמדובר בתופעה נפוצה וחשוב שנבין מה זה בכלל שיימינג, האם זה טוב או רע והאם כדאי להשתמש בכלי הזה. שיימינג בעד ונגד, התחלנו.

מהי פעולת השיימינג?

שיימינג היא פעולה אינטרנטית אשר נועדה לבייש אדם או עסק בצורה פומבית בגלל אירוע מסוים או מעשה אישי שביצע.
הכלים בהם משתמשים לצורך השיימינג הם כתבות, תמונות או סרטונים ובעיקר ברשתות החברתיות.

השיימינג נועד בתחילה כדי למנוע חוסר צדק במקומות מסוימים אך בזמנים אחרים הדבר נעשה לצורך שעשוע בלבד. הכלי הזה הצליח ולא פעם לחסל קריירה מצליחה ולעתים אף הוביל אנשים שסבלו ממצוקה נפשית או טראומה, לחבל בחייהם.
שיימינג יכול להוביל ללעג (שיימינג נוסף), הודעות נאצה (פרטיות ולא פרטיות) וגם לאיומים (גניבה, תקיפה ורצח).

יש דיון רחב מאוד בעניין זה המציג את הרשתות החברתיות באמצע הביקורת.

למה שיימינג זה רע?

קודם כל, מהסיבה הפשוטה שקיימת סבירות רבה שהשיימינג אינו מבוסס על עובדות.

אנשים פועלים מתוך דחפים שונים וביניהם גם רגשות. לכן, כדאי להבין שאדם יכול לפרסם שקרים ברשת החברתית עקב חיכוך אישי לא טוב. מאחר ומדובר בראייה מאוד סובייקטיבית, כלומר, בחוויה אישית שאותו אדם חווה, כדאי וראוי גם לקרוא את הדברים בזהירות ובספק גדול ולהבין שהדברים אינם בהכרח עובדות המקרה עצמו.

סיבה נוספת היא שחלק מהאנשים מחפשים ומנסים למצוא פגם כלשהו בחייהם ולא תמיד מוצאים, לכן הם נותנים חשיבות יתרה לכל מיני אירועים קטנים סביבם.

סיבה נוספת ועיקרית היא התוצאה, חשוב לזכור שהשיימינג עלול להסתיים בצורה נוראית.

תופעת השיימינג נפוצה בצורה מאוד ברוטלית אצל בני נוער. באחד המקרים, נערה קנדית התאבדה לאחר פרסום תמונה מאונס קבוצתי אשר ככל הנראה חוותה. בסמוך למועד הפרסום, החלו להטרידה באמצעות הודעות אישיות עד שבסופו של דבר החליטה הנערה לשים קיץ לחייה. מקרה נוסף, אריאל רוניס שהתאבד לאחר שהואשם בגזענות ולא ניתנה לו הזדמנות להגיב.

דוגמה נוספת לשיימינג, שאינה קשורה לבני נוער היא אתר ההיכרויות "אשלי מדיסון" (אתר הכרויות מחוץ לנישואים) אשר נפרץ והוביל לחשיפת שמות כל המשתמשים ופרטיהם האישיים.

למה שיימינג זה טוב?

ישנם מקרים בודדים בהם השימוש בשיימינג (בצורה מתונה כמובן) עשוי לשנות את המצב לטובה עבור כולנו, בעיקר כדי שנדע האם כדאי להשתמש בשירותיה של חברה זו או אחרת, לדוגמה, חברות הסלולר שנחשפו בשנים האחרונות להודעות שיימינג מצד לקוחותיהן וכתוצאה מכך, נאלצו לערוך שינויים ולייעל את השירות שהחברה מעניקה ללקוחות.

גם במקומות בהם אנשים קיבלו יחס לא הוגן ומצאו לנכון לחלוק את המידע שהיה מתועד ומבוסס עובדתית, הם גילו שאנשים רבים שותפים לצרתם. חשוב להבין שלמרות מנגנוני הביקורת הרבים (Google Review, Yelp), השיימינג עוזר לנו בסופו של יום להבין מה קורה בעסקים רבים ובתנאי שמדובר במידע אמין המבוסס על עובדות.

במקרים רבים פושעים נתפסים כתוצאה משיימינג, בעיקר על רקע התעללות בבעלי החיים. בשנים האחרונות מוצפת הרשת החברתית, באופן שוטף, בסרטונים שמתעדים אנשים שמתעללים בחיות, כאשר השימוש בשיימינג הוביל פעמים רבות לתפיסתם ולהעמדתם לדין על מעשיהם.

לפעמים השיימינג הוא מעין מראה על החברה שלנו. אחד המקרים הזכורים ביותר הוא אשת השוקולד במטוס, אך זה לא המקרה היחיד בו מתועד הישראלי המכוער, הרשת החברתית מוצפת באוסף סרטונים המתעדים ישראלים מתנהגים בברבריות בארץ ובחו"ל.

איך זה קשור ללשון הרע?

מאחר ושיימינג לא תמיד מבוסס על עובדות, זה נותן פתח נרחב ללשון הרע.
קורה שאנשים כותבים ומפרסמים הודעות שיימינג על אנשים אחרים כתוצאה מחוסר בתקשורת, חוסר בראיות ולעתים גם אי הבנה. כדאי מאוד להבין שאם אנחנו מחליטים לפרסם משהו, הפרסום צריך להיות מבוסס על עובדות. במידה ומישהו מפרסם משהו עליכם, חשוב שתדעו שיש כל מיני דרכים להגן על עצמכם ורצוי לפנות בהקדם להתייעצות עם עו"ד.

שיימינג בעד ונגד

כפי שציינתי, ישנם מקרים מסוימים בהם השיימינג יכול להיות לטובתכם או ליצור שינוי לטובה עבור החברה כולה אך ברוב המקרים, זה לא כך והמחיר בסופו של יום גבוה מאוד ולעיתים קשה מנשוא.