מאמרים וכתבות

לשון הרע בפייסבוק

ipad-820272_1280

כיום קל יותר להפיץ דברי לשון הרע, הן באמצעות הרשתות החברתיות והן בערוצי המדיה השונים.
אז בואו ננסה להבין האם חוק איסור לשון הרע רלוונטי גם בפייסבוק ומה עושים במצב בו נתקלים במקרה של פרסום לשון הרע בפייסבוק.

מהי הבעייתיות בחוק לשון הרע בפייסבוק?

חוק איסור לשון הרע נחקק בשנת 1965, בתקופה בה לא היו עדיין רשתות חברתיות והמקרים בהם הוגשו תביעות בעילת לשון הרע היו נפוצים הרבה פחות מהיום, מאחר ולא היה תיעוד לפרסום לשון הרע עקב היעדר מנגנון יעיל של הפצת מידע ברשת (בין אם שגוי או לא).
הגדרות החוק התייחסו בעיקר לאמצעי התקשורת השונים כדי שאנשים יוכלו להתגונן מהם. לעתים היה ניתן להשתמש בחוק לשון הרע בתקופות בהן התקיימו בחירות ואז הופצו ידנית ידיעות שונות על מועמדים.

האם חוק לשון הרע רלוונטי בפייסבוק?

כן. חוק איסור לשון הרע רלוונטי מאוד בפייסבוק.
אתם יכולים לשאול את עידן מור שנתבע לא מזמן על ידי שוטר ונאלץ לשלם לו, על-פי פסק הדין, סכום של 85 אלף ש"ח (לא כולל הוצאות משפט), כך שאם מישהו מפרסם נגדכם שקרים או משפיל אותכם באמצעות הרשת החברתית, בטח ובטח כאשר מדובר באדם בעל עמוד פייסבוק ופרופיל חזקים יחסית, פתוחה לכם האפשרות לתביעת לשון הרע.

חוק לשון הרע רלוונטי גם לפלטפורמות החברתיות כי הן הפכו אמצעי מאוד חזק לתקשורת ללא אמצעים תקשורתיים. חשוב לזכור כי בתקופה בה נחקק חוק איסור לשון הרע, התקשורת הייתה אחראית ברובה על הפצת מידע, בין אם כוזב או אמיתי, כאשר כיום אמצעי התקשורת משתמשים ברשתות החברתיות על מנת להפיץ מידע ואף מתחרים עם משתמשים רגילים.

אז מה עושים במקרה של פרסום לשון הרע?

במקרה בו הפרסום אינו מכוון נגדכם, כדאי מאוד לפנות לאדם שהפיץ את המידע ולדרוש ממנו להסיר את הפרסום מיד או לבסס אותו בעובדות. במידה והוא מסרב להסיר את הפרסום או להסביר את עצמו, אינכם מחויבים אך כדאי שאותו אדם עליו נכתב הפוסט יהיה מודע לכך. זוהי זכות בסיסית של כל אדם להתגונן מפני לשון הרע נגדו וכמובן להגן על עצמו במקרה כזה.

במקרה בו פרסמו לשון הרע נגדכם, אני ממליצה לכם לעשות כמה פעולות.
קודם כל, חשוב לבצע צילום מסך (print screen) ולשמור את התצלום אצלכם במחשב או בנייד, כדי שתהיה בידיכם הוכחה לקיום הפוסט המשפיל. אם הפוסט צבר פופולריות, חשוב לחזור ולבצע צילום מסך במועד מאוחר יותר, כדי שתהיה בידיכם הוכחה לשיתופים, תגובות או לייקים. מיד לאחר מכן דרשו מהמפרסם להוריד את הפוסט, הגנו על עצמכם והתייעצו עם עורך דין כדי לבדוק האם יש מקום לפעול כנגד המפרסם בהליכים משפטיים לפי חוק איסור לשון הרע.